بستن

فروشگاه آوابوک حقوق کتب کاربردی سایر کتب کاربردی سازمان‌های غیردولتی در پرتو دکترین امنیت انسانی
- سازمان‌های غیردولتی در پرتو دکترین امنیت انسانی
  • تعداد کل امتیازات ثبت شده : 0

سازمان‌های غیردولتی در پرتو دکترین امنیت انسانی

دکتر زهرا ضیافتی صباغ

60,000 تومان 54,000 تومان
خرید

مشخصات کلی

نام ناشر

میزان

نام مولف

دکتر زهرا ضیافتی صباغ

سال انتشار

1399

نوبت انتشار

1

قطع کتاب وزیری شومیز
شابک

978-622-212158-7.1

 

از زمانی که بشر پا به عرصه­ ی هستی گذارده، حفظ بقا و امنیّت یکی از دغدغه­ های اصلی وی بوده است و به عنوان یکی از کلیدی ­ترین و ریشه­ دارترین مفاهیم در حقوق بین‌الملل و در رویکرد سنتی دولت - محور، در معنای امنیّت نظامی مرزهای ملّی در مقابل تهدیدات خارجی، حفظ تمامیّت ارضی و حاکمیّت سرزمینی تلقی می ­گردید. با پایان جنگ سرد، بروز تهدیدات و منازعات جدید و در پی تحولات چندحانبه و در واکنش به ناکارآمدیِ توجه صِرف به امنیّت دولت ­ها و همچنین به منظور ممانعت از سوء­استفاده از مفهوم امنیّت در روابط بین ­الملل، تغییر رویکردی از «امنیّت نظامی و حفاظت از مرزهای ملی» به «امنیّت افراد در سایر عرصه­ های حیات بشری» و از عرصه­ی ملّی به عرصه­ ی جهانی روی داد و دکترین نوین امنیّت انسانی در پیوند با مفاهیمی چون حقوق بشر و توسعه­ی انسانی، با هدف محوریّت­ بخشی به فرد در امور بین ­المللی و نگریستن به هر رویداد از دریچه ­ی نیازها و امنیّت افرادِ متأثر از آن اتفاق، در حقوق بین­ الملل طرح گردید.

دکترین امنیّت انسانی، ضمن تأکید بر لزوم تأمین نیازهای اولیّه، مادی و فیزیکی افراد، در پی تحقق حقوق بنیادینی است که به آنها امکان می­دهد با حفظ شأن انسانی خود و زیر چتر حمایت از ابعاد گوناگون حیات در مقابل تهدیدات فعلی و آتی (که از منابع متفاوت نشأت می­ گیرند) زندگی کنند. لذا، بر طبق این رهیافت فرد-محور و با نگاهی به آینده، کلیه­ ی تجهیزات مورد نیاز برای زندگی روزمره­ی آدمی در کلیه­ ی عرصه­ ها از جمله­ ی این ابزارها قلمداد می­ شوند. به علاوه، با توجه به وابستگی متقابل ارکان جهان کنونی و فراتر رفتن کلیه‌ی مسائل از مرزهای ملی، عدم امنیّت نه تنها به مثابه ­ی چالشی جدّی پیش­روی گروه‌های آسیب­پذیر در جوامع کمتر توسعه­یافته و دولت­های ضعیف می­باشد، بلکه تهدیدی برای بشریّت در اقصی نقاط جهان محسوب می­ گردد. از این روی دکترین امنیّت انسانی جهان‌شمول­گرا و برابری طلب بوده و ناظر بر تأمین امنیّت برای همگان از جمله افراد عادی است.

گرچه در حقوق بین­ الملل، دولت منبع اولیّه­ ی تأمین امنیّت انسانی برای شهروندان به شمار می ­رود، با این حال دولت­ ها گاه به جهت ناتوانی یا عدم تمایل به انجام کارویژه‌های خود و گاه با اتخاذ اقداماتی نظیر اِعمال خشونت و تبعیض، خود به یکی از تهدیدات اصلی نسبت به امنیّت انسانی بدل شده و به واسطه­ ی سرازیر شدن جمعیّت آنها به سایر کشورها، توسعه­ ی جرایم سازمان­یافته، تروریسم فراملی، تکثیر سلاح ­ها، شیوع بیماری­ ها، تخریب محیط زیست، گسترش مخاصمات خشونت­ بار، شیوع بیماری­ های واگیردار و ... به مثابه­ی خطری بالقوه برای نظم، ثبات وامنیّت بین­ المللی قلمداد گردیده و سایر نقاط جهان و کلّ بشریّت را با مخاطره مواجه می­ سازند. در حقیقت، در عصر جهانی شدن، تهدیدات و عدم امنیّت نیز جهانی شده و مواجهه با آن نیازمند همکاری ­های بین­المللی است.

نظرات

captcha Refresh
محصولات مشابه