بستن

- درآمدی بر حقوق اساسی
  • تعداد کل امتیازات ثبت شده : 0

درآمدی بر حقوق اساسی

دکتر محمد جلالی دکتر اسدالله یاوری

35,000 تومان 31,500 تومان
خرید

مشخصات کلی

نام ناشر

میزان

نام مولف

دکتر محمد جلالی دکتر اسدالله یاوری

قطع کتاب وزیری شومیز
شابک

978-622-212-57-0.1

 درآمدی بر حقوق اساسی

 

حقوق اساسی کهن‌ترین، مهم‌ترین و مؤثرترین شاخۀ حقوق عمومی داخلی است. سابقۀ آموزش و تدریس این شاخه از حقوق (عمومی) به سال‌های دور در قرن نوزدهم در دانشگاه‌های معتبر اروپایی بازمی‌گردد. شاید در ابتدای اقبال دانشگاه‌ها و مطالعات آکادمیک و نیز دکترینال به این حوزه، گرایش غالب در آن به سمت گونه‌ای از حقوق اساسی نهادگرا با غلبۀ مطالعات نهادها و ساختارهای سیاسی در یک جامعۀ سیاسی مشخص و معین بوده و مطالعۀ روشمند حقوقیِ تنظیم قدرت، مشخصه و هدف اصلی این حوزه به شمار می‌رفته است؛ اما به تدریج و به ویژه از نیمه­ی دوم قرن بیستم و پس از پایان جنگ جهانی دوم و ورود جدی گفتمان‌های حقوق بشری به عرصه حکمرانی‌های بین‌المللی و داخلی هدفی دیگر به عنوان غایت تنظیم قدرت به شمار اهداف و در نتیجه حوزه مطالعاتی آن اضافه می‌گردد که عبارت است از تضمین حق‌ها و آزادی‌ها.

در این راستا، اصلی‌ترین هدف حقوق اساسی طراحی روش‌ها و مکانیزم‌هایی می‌شود که با تعیین چارچوب مشخص، از طریق محدود کردن و به‌کنترل درآوردن قدرت محقق می‌گردد تا هر چه بیشتر و در حد امکان دامنۀ بهره‌مندی انسان‌ها به عنوان موضوع اصلی حقوق را از آزادی‌ها و حق‌های طبیعی گسترده‌تر نماید و به این ترتیب، قدرت عمومی را نیز تابعی از حقوق قرار دهد. تحولات امروزی حقوق اساسی را در راستای یاد شده باید محصول اصلاحات تدریجی در قانون­گذاری (اساسی و عادی) و همچنین رویۀ دادرسان اساسی و عادی دانست. در واقع، توجه جدی‌‌تر به قوانین اساسی به عنوان منبعی حقوقی در آرای محاکم عالی (اساسی، اداری و حتی عمومی دادگستری)، گسترش توجه به رویه‌های دادگاه‌های قانون اساسی و مراجع عالی نظارت اساسی و قراردادن مکانیزم‌های جدی تضمین‌گر حق‌ها و آزادی‌ها در نظام‌های حقوقی پیشرفته از جمله تحولات حقوق اساسی حق و آزادی محورانه‌ای است که در سالیان اخیر بیش از پیش مورد توجه بوده است.

سابقۀ توجه به حقوق اساسی به صورت آکادمیک و دانشگاهی در کشور ما، به سال‌های بعد از مشروطه بازمی‌گردد. اما این حوزه پس از پیروزی انقلاب و از اواخر دهۀ شصت هجری شمسی مورد توجه جدی­تر واقع شد. در این سال‌ها با تلاش استادان بزرگ و پیشکسوتی همچون زنده‌یاد استاد دکتر ابوالفضل قاضی شریعت­پناهی و نیز دکتر منوچهر مؤتمنی طباطبایی و دکتر سید محمد هاشمی، که هر یک نقش بزرگی در اعتلای این رشتۀ مهم از حقوق داشته‌اند، عرصۀ مطالعات حقوق اساسی از سطح سازمان‌دهی قدرت به سطح شناسایی و تضمین حقوق و آزادی‌های بشری از طریق تعیین چارچوب و محدودیت، ارتقاء یافت و با تلاش بسیار زیاد این استادان ودیگر استادان در دانشگاه‌های مختلف، به‌خصوص دانشکدۀ حقوق دانشگاه شهید بهشتی، رشته حقوق عمومی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری ایجاد گردید. این حرکت همزمان با تحصیل بسیاری از دانشجویان مستعد و علاقمند در دانشگاه­های خارج از کشور سرآغاز تربیت نسل جدیدی از استادانی گردید که سطح مطالعات حقوق اساسی را به موضوعات جدیدتر، جدی­تر، جزیی‌تر و دقیق‌تر و کاربردی‌تری پیش برده‌اند.

نظرات

captcha Refresh
محصولات مشابه